Stabilirea obiectivului
Pentru obţinenerea unor rezultate cât mai bune în activităţile pe care le desfăşurăm,e necesar să ne stabilim anumite obiective pe care uneori e necesar să le notăm.

Tipuri de obiective
Ideal ar fi ca dumneavoastră să aveţi mai multe liste cu obiective, astfel:
•obiective pe termen lung, în care vă notaţi tot ce doriţi să realizaţi în următorii 5,10 sau 20 de ani
•lista cu obiectivele pe care doriţi să le îndepliniţi în anul următor
•lista cu obiectivele pe care doriţi să le indepliniţi în luna urmatoare
Pe lângă aceste liste, ar trebui de asemenea să aveţi şi liste cu activităţile pe care trebuie să le intreprindeţi pentru a realiza aceste obiective. Astfel, pe lângă lista de activităţi zilnice, pe care o scrieţi în fiecare seară înainte de culcare, ar trebui să mai aveţi şi o listă săptamânală si una lunară. Vom discuta în continuare depsre fiecare listă in parte.
Lista cu obiectivele pe termen lung
Această listă o puteţi face oricând. Mergeţi intr-un loc liniştit, eliminaţi orice sursă de zgomot si orice v-ar putea distrage atenţia si gândiţi-vă la viitorul dumneavoastră.
Notaţi pe o foaie de hârtie tot ce vă doriţi să realizaţi în următorii 5,10 sau 20 de ani. Ideal ar fi să “gânditi in stil mare“, dupa cum spune Donald Trump. Nu vă ganditi acum cum veţi putea realiza aceste obiective. Acum doar notaţi pe foaie tot ce vă doriţi şi apoi urmează să vă stabiliţi planuri pentru îndeplinirea lor. Atenţie, totuşi, obiectivele trebuie sa fie cât de cat realizabile. De exemplu, să construieşti o companie de 100 milioane de euro în următorii 5 ani este un obiectiv puţin cam greu de atins, nu imposibil, dar dificil totuşi. Însă să vă cumparaţi o casă la marginea oraşului pare mult mai realizabil.
Lista cu obiectivele anuale
Această listă o faceţi pe 31 decembrie, şi vă stabiliţi obiectivele pentru anul urmator. În general, o parte din obiectivele din această lista sunt sub-obiective ale obiectivelor pe care le-aţi stabilit în lista precedentă. De exemplu, daca v-aţi propus să vă cumparaţi acea casă in urmatorii 5 ani, un exemplu de sub-obiectiv pentru anul urmator ar putea fi să economisiţi 15 mii de euro.
Pe lângă aceste sub-obiective, pe această listă puteţi avea şi alte obiective care nu au nicio legătură cu obiectivele principale pe care le-aţi trecut în lista pe termen lung. De exemplu, puteţi să vă propuneţi să vizitaţi Praga sau Veneţia anul acesta, sau să invaţaţi o limbă străină.
Lista cu obiectivele lunare
Această listă o stabiliţi în ultima zi a fiecărei luni pentru luna următoare. De asemenea,aceasta va conţine sub-obiective ale obiectivelor de pe termen lung sau obiectivelor anuale. Motivul pentru care stabilţi aceste liste cu obiective si sub-obiective este acela că, imparţindu-vă obiectivele principale în sub-obiective mai mici vă veţi mări şansele de a le îndeplini. Ştiti ghicitoarea: “cum mănânci un elefant? – bucată cu bucată”. In cazul acesta, obiectivele pe termen lung sunt “elefanţii” dumneavoastră, iar sub-obiectivele sunt “bucatelele” pe care trebuie să le “mancaţi”.
“Performanţa este rezultatul atingerii obiectivelor in urma unui sistem organizat de lucru.”
-Marius Torrok