Get Adobe Flash player
Contact
an image
Grup Şcolar "Sfânta Ecaterina"
Strada Panduri, nr. 57
Urziceni,Cod poștal 925300 Ialomiţa, România

E-Mail:Sf@Ecaterina

Telefon: 0243-257-796

Căutare

Dezvoltare personală

A te dezvolta personal înseamnă a te dezvolta în mod intenţionat gestionând situaţii problematice prin exercitarea deliberată a controlului conştient cu scopul îmbunătăţirii rezultatelor. Presupune recunoaşterea slăbiciunilor personale şi depunerea efortului necesar pentru depăşirea acestora. Dezvoltarea personală implică schimbare. Uneori este vorba despre schimbarea altor persoane sau despre schimbarea mediului exterior pentru a ne îmbunătăţi sentimentele sau condiţiile în care trăim. De cele mai multe ori însă este vorba în primul rând despre schimbări la nivelul propriului comportament, al sentimentelor, abilităţilor, gândurilor sau proceselor inconştiente proprii.

Dezvoltarea personală este realizată prin acţiunea părţii conştiente şi raţionale a persoanei asupra celorlaltor aspecte interioare ale acesteia, a acţiunilor ei şi a situaţiilor în care se află.

Dezvoltarea personală este îmbunătăţirea pe care v-o aduceţi personal.

Domeniul dezvoltării personale este cel care vă oferă modalităţi de realizare a scopului vostru de a vă dezvolta. El vă aduce la îndemână instrumente utile şi experienţa celor care le-au creat.

Faptul că până nu demult nu se vorbea despre dezvoltare personală nu înseamnă că oamenii nu o realizau. Dar faptul că acum acest domeniu este deschis oricui înseamnă că dezvoltarea personală a oricărei persoane poate fi optimizată, că dezvoltarea unui număr foarte mare de persoane poate fi optimizată până la punctul în care acest fapt va avea un impact social major şi dincolo de el.

Încă de la începuturile lumii, individul a cunoscut necesitatea muncii profesionale în evoluţia lui şi a societăţii sale. Această necesitate a dat naştere la o performanţă profesională care a adus după sine satisfacţie şi mulţumire în muncă. Satisfacţia în muncă are rezultate şi asupra vieţii personale, asupra activităţilor familiale şi casnice de zi cu zi. Astfel progresul profesional al fiecăruia se răsfrânge asupra societăţii şi asupra dezvoltării permanente a acesteia.

Oamenii devin din ce în mai interesaţi de dezvoltarea personală şi profesională obţinută prin experienţa câştigată în cariera profesională. De asemenea se remarcă o creştere a preocupării acestora în cea ce priveşte dezvoltarea calităţilor lor, a competenţelor proprii şi de oportunităţile de auto-determinare, deci procesul de planificarea carierei se realizează de cele mai multe ori într-un mod inconştient.

Odată realizată planificarea carierei de către o persoană, experienţele pe care aceasta le-a avut în decursul timpului înseamnă mai mult decât o succesiune de slujbe privite izolat. Acestea sunt interconectate între ele, profesia devine legată de trecutul şi viitorul profesional. Desfăşurarea activităţii într-o anumită profesie înseamnă pregătirea, educaţia şi munca efectivă, elemente prezente în cariera profesională a unei persoane.

Pregătirea profesională cât şi dezvoltarea continuă a acesteia devin sau ar trebui să devină o prioritate atât pentru societate, cât şi pentru indivizi din dorinţa de a atinge performanţa. Datorită faptului că o mare parte din viaţă ne-o dedicam locului de muncă, satisfacţia în muncă este foarte importantă.

Companiile şi societatea stimulează şi răsplătesc randamentul în muncă, ceea ce face ca angajatul să tindă cât mai mult să atingă o

performanţă profesională.

Calea spre promovare presupune un singur lucru: muncă, muncă şi iar ... muncă. Aşa că, învaţă să-ţi pui în valoare rezultatele, iar profesionalismul şi drumul spre satisfacţie la locul de muncă vor purta numele tău!

Dezvoltarea personală înseamnă să devii conştient de abilităţile și competenţele pe care le ai, pentru a reuşi să realizezi nu doar cerinţele jobului, ci şi propriile obiective. Aplicarea unui plan personal de performanţă te poate ajuta în carieră şi în dezvoltarea personală.

Fie că îţi doreşti să ai performanţe mai bune la locul de muncă sau chiar să îţi reorientezi cariera, trebuie să ştii că există câteva instrumente de gestiune a carierei, pe care le poţi folosi:


1. Instruirea

Cursurile de instruire sunt dedicate persoanelor aflate la începutul unei anumite cariere. Ele oferă, de obicei, câteva noţiuni standard despre meseria în cauză şi câteva proceduri/metodologii de lucru. Acestea trebuie urmate de "începători" şi reprezintă scheletul pe care trebuie să se adauge cunoştinţele profesionale şi abilităţile viitoare. Anumite cursuri de instruire oferă şi o certificare într-o anumită meserie (de exemplu, inspector resurse umane) sau a unei anumite abilităţi (de exemplu, în utilizarea calculatorului).


Instruirea poate fi de mai multe feluri:

•Instruirea profesională se realizează, în principiu, intern, de către şeful direct, şi urmăreşte îmbunătăţirea aptitudinilor necesare pentru realizarea anumitor sarcini de lucru.

•Instruirea procedurală asigură o anumită uniformitate de înţelegere a conceptelor utilizate sau a paşilor de lucru ce trebuie desfăşuraţi pentru a realiza o anumită activitate. Există şi instruirea organizaţională, ce reprezintă, de fapt, un transfer de informaţii despre regulile şi cultura unei anumite organizaţii.


2. Trainingul

În general, trainingurile sunt programe axate pe livrarea de cunoştinţe profesionale. Acestea sunt organizate interactiv, prelegerea ca modalitate de livrare fiind foarte redusă. Trainingurile pot fi şi aptitudinale, adică axate pe dobândirea şi exersarea anumitor abilităţi necesare într-o meserie, sau pentru o anumită poziţie (de exemplu, pentru abilităţi manageriale).

Tot training este şi cel atitudinal. Trainingul atitudinal urmăreşte crearea sau exersarea anumitor comportamente necesare în anumite situaţii.


3. Sesiunile de facilitare

Acestea pot avea loc fie intern, împreună cu şeful direct, fie extern, apelând la un profesionist/expert din domeniul de interes. De fapt, aceste sesiuni urmăresc facilitarea înţelegerii unui anumit mod de lucru, a unui anumit stil de lucru, în ansamblu, sau doar a unor paşi procedurali. Este de înţeles faptul că nimeni nu poate realiza o anumită sarcină dacă nu i se explică felul în care aceasta trebuie să fie realizată, de ce se procedează într-un anumit fel sau care este importanţa lucrului realizat în modul respectiv.


4. Coaching

Coaching-ul presupune întâlniri unu-la-unu cu o persoană specializată în acest domeniu. Prin coaching se obţine, mai degrabă, o anumită formare atitudinală. Coach-ul sau antrenorul nu îţi va oferi răspunsuri despre cum trebuie realizată o anumită activitate ci, împreună cu tine, va căuta răspunsurile din interiorul tău, îţi va da încredere şi îţi va puncta punctele slabe şi punctele forte vizavi de atitudinea pe care o ai faţă de o anumită provocare profesională, aptitudinală şi chiar atitudinală.

Cheia către o dezvoltare personală armonioasă se afla în tine. Cu cât vei aprofunda mai mult ceea ce îţi doreşti şi ceea ce poţi obţine, cu siguranţă că şi rezultatele tale vor fi pe măsură. O mulţime de oameni au reuşit astfel, de ce să nu reuşeşti şi tu?

5. Mentoratul – o “noutate veche”

Un mentor este o persoană cu experienţă relevantă într-un domeniu de interes pentru tine, o persoană care a ajuns acolo unde îţi doreşti şi tu să ajungi, are abilităţi sau comportamente pe care ai vrea să le urmezi. Mentorul poate îndeplini mai multe roluri, de la cel de ghid care este şi cel mai des întâlnit la cel de coach, consultant, trainer, resursă sau factor de presiune când ai nevoie de menţinerea fermă pe drumul către un obiectiv. Uneori mentorul poate fi şi un deschizător de uşi dar asta este totuşi un rol secundar sau complementar. Nu încerca să intri într-o relaţie de mentorat pentru scopul pragmatic al deschiderii de uşi. Mentorul se va implica într-o relaţie de mentorat cu tine dacă va simţi că poate contribui cu adevărat la dezvoltarea ta, învăţându-te să pescuieşti nu oferindu-ţi gratuit peşti. Cheia către o dezvoltare personală armonioasă se afla în tine. Cu cât vei aprofunda mai mult ceea ce îţi doreşti şi ceea ce poţi obţine, cu siguranţă că şi rezultatele tale vor fi pe măsură. O mulţime de oameni au reuşit astfel, de ce să nu reuşeşti şi tu?


Consiliere şi orientare în cariera profesională

Conform rezultatelor unor studii realizate de experţi în domeniu, în rândul elevilor s-a observat că un procent de aproximativ 20% dintre elevi ştiu ce carieră profesională vor să urmeze. Restul au ca sentiment principal negativismul, resemnarea şi se lasă duşi de val.

Acest aspect îşi lasă amprenta mai târziu când îşi caută un loc de muncă şi constată că nici un angajator nu îi vrea.

Pentru persoanele care trec printr-un proces de consiliere şi orientare profesională acest risc nu mai există pentru că deja şi-au identificat potenţialul şi factorii motivaţionali.

Odată ce orientarea în carieră a fost realizată şi sunt conştientizate care sunt profesiile pentru care au reale aptitudini vor şti să se descurce la interviurile de angajare chiar dacă profesia nu este una foarte solicitată.

Un astfel de candidat va fi apreciat la interviurile de angajare pentru că este pregătit şi ştie care sunt obiectivele sale în cariera profesională.

O autoevaluare atentă realizată în procesul de consiliere şi orientare profesională, monitorizarea rezultatelor obţinute în decursul timpului cu ajutorul testelor de carieră îl va feri pe cel în cauză de o serie de experienţe profesionale neplăcute cum ar fi inadaptarea profesională, stresul ocupaţional, ineficienţa în activitatea de muncă şi chiar evitarea accidentelor de muncă.

Procesul de consiliere şi orientare profesională este împărţit în două, orientarea în carieră sau planificarea carierei şi evoluţia carierei. Primul aspect are în vedere procesul de evaluare în sine, identificarea intereselor, a punctelor forte şi slabe pe care persoana în cauză le are şi aptitudinile acesteia.

Orientarea în carieră sau planificarea carierei este un proces continuu ce implică o serie de schimbări şi ajustări realizate în viaţa profesională a unei persoane şi se întrepătrunde cu al doilea proces, evoluţia carierei.

Evoluţia carierei reprezintă o succesiune de poziţii şi activităţi, acest proces este influenţat în mod direct de situaţia existentă pe piaţa forţei de muncă, de joburile disponibile, provocările şi schimbările care apar în decursul timpului.

Orientarea profesională reprezintă activitatea prin care o persoană îşi poate realiza o imagine reală şi completă despre sine, despre propria persoană astfel încât să obţină satisfacţii şi să desfăşoare o muncă, o activitate care să îi ofere satisfacţii în acest fel având un randament sau o productivitate ridicată.

Orientarea carierei constă în acele activităţi şi programe de evaluare sau autoevaluare prin care poţi descoperi informaţii noi despre propria persoană incluzând aici şi atitudinea faţă de muncă, cum îţi poţi valorifica cât mai bine potenţialul şi astfel să avansezi rapid în carieră.

Fiecărei meserii îi corespunde un anumit tip de personalitate, de aptitudini, în general indivizii unui grup vocaţional au personalităţi similare, aceştia răspund şi reacţionează în marea majoritate a problemelor într-un mod similar, oferind mediului respectiv de lucru anumite caracteristici.

Odată ce este realizat testul de carieră sau orientare profesională vei descoperi care sunt meseriile principale care se apropie cel mai mult de personalitatea ta. De asemenea în acest fel îţi poţi da seama şi de compatibilitatea cu meseria aleasă în situaţia în care lucrezi deja. În urma unui asemenea test de cariera vei primi şi o evaluare a intereselor tale şi care sunt interesele tale dominante.

Interesele reflectă tipurile de activităţii care ne fac plăcere. De exemplu dacă îţi place să vinzi lucruri sau servicii, atunci înseamnă că vei lucra cu plăcere pe posturi de consultant / reprezentant de vânzări având în acest fel şi satisfacţie profesională.

În general foarte multe persoane confundă interesele cu abilităţile unei persoane dar există o diferenţă foarte mare între interesele şi abilităţile unei persoane. Interesele ne spun ce anume ne face plăcere, iar abilităţile ce putem face efectiv, experienţa, cunoştinţele sau pregătirea pe care am acumulat-o într-un anumit domeniu. Cu cât interesele i abilităţile se suprapun mai mult cu atât şi noi suntem mai mulţumiţi în cea ce facem.

În timpul vieţii interesele au o dinamică continuă şi sunt anumiţi factori care le pot influenţa, din această cauză se recomandă să fie analizate în mod periodic, ele fiind şi o sursă importantă pentru a te cunoaşte mai bine.